Van 4 tot 26 september kunt u op ons stemmen. Doel van deze actie is om de contributie op een laag peil te houden en eventueel opknappen van ons complex wat er natuurlijk als fraai uitziet maar dat willen we zeker zo houden.

Woensdag 29 maart de eerste lessen van Ben Assema
Met 9 deelnemers heeft Ben de 1e lessen gegeven hierbij een paar foto's.

In Memoriam   Adriaan Oostindier
Vorige week bereikte ons het bericht dat ons lid Adriaan Oostindier op 17 Februari is overleden.
Adriaan een geboren Wieringerwaarder kwam regelmatig uit Den Helder om bij ons de jeu de boules sport te spelen.
Ook op de Midweek toernooien in Zuidscharwoude was Adriaan een vaak geziene deelnemer.
Naast het lidmaatschap heeft hij nog meer voor onze vereniging betekend.
Onder andere met het dak van de nieuwste aanbouw van het clubhuis heeft hij geholpen om deze waterdicht te maken. Beroepsmatig was dit dan ook zijn vak.
Hij wist altijd wil een handeltje te vinden waar wij ons voordeel mee konden doen.
Zo als de vlaggenmast wat nog al een probleem was om deze door zijn lengte te vervoeren.
Mede door hem zijn er een aantal dingen gerealiseerd die hij heeft geregeld. Onder andere de opberg containers en het afdak over de containers zodat ze waterdicht waren.
In zijn jeugd was Adriaan ook een gewaardeerd lid van de voetbalvereniging Wieringerwaard waar  hij samen met zijn broers altijd de strijd aanging in het 1e elftal.
We verliezen in hem een zeer gewaardeerd lid en wensen zijn familie veel sterkte toe in de komende tijd om dit verlies te verwerken
Adriaan is 82 jaar oud geworden

 

Namens leden en bestuur van Jeu de boules club ‘’Onderhands’’
secr Jan Kouseband

Aardig om te weten

Jeu de boules ofwel petanque

pétanque

Jeu de boules lijkt een saai spel, maar het kan spannend zijn en vergt meer vaardigheid dan je denkt. Er wordt dan ook steeds meer jeu de boules gespeeld, ook in Wieringerwaard

Op Dinsdag middag, donderdag avond of  zaterdag voor de interne competitie komen velen samen voor een gezellig potje pétanque op ons mooie complex

Ook al zijn er wel eens mensen die voor het eerst de ballen gooien, het spel wordt op ons park zeer serieus gespeeld. Men discussieert over wie er dichterbij ligt en nauwkeurige metingen moeten vaak uitkomst brengen. Er is een telling die tot dertien gaat. Als de tegenpartij geen enkel punt scoort eindigt de partij dus met de teleurstellende uitslag   13 - 0

En dan ontbreekt er plotseling iets en wat (of misschien wel wie) er ontbreekt is: Fanny

Wat of wie is Fanny? Fanny Dubriand, zij woonde in Lyon. Zij was een onverzorgde, zelfs een beetje vieze vrouw, naar men zegt. Zoals veel vrouwen in oude tijden droeg zij een lange rok/jurk, waaronder veel vrouwen in die tijd verder niets aan hadden (net als Schotse mannen).

In steden als Lyon en Marseille werd destijds op grote schaal jeu de boules gespeeld. Op alle tijden van de dag, in alle wijken van de stad, werd op wat afgelegen plaatsen door mannen en waarschijnlijk een enkele keer ook wel door een vrouw, het spel met de ballen gespeeld. Meestal werd in twee partijen gespeeld en zoals bekend mag zijn, had de partij die het eerst een puntentotaal boven twaalf behaalde gewonnen. De grootste schande voor de tegenpartij is, wanneer deze geen enkele punt behaalt (13 tegen nul).

Fanny was destijds te vinden in Croix-Rousse, een achtergebleven wijk van Lyon.

Wanneer men daar een partij jeu de boules had afgesloten met 13-0, moest de verliezende partij het ritueel ondergaan.

Onze Fanny tilde haar rok op, boog voorover en liet zich door de verliezer op de bolle billen kussen. Of dat een beloning of troost zou moeten zijn is nog maar zeer de vraag. Een vraag die onbeantwoord blijft. Gezien het type vrouw zou het ook een straf geweest kunnen zijn.

Dit ritueel voor de schandelijke wijze van verliezen is een eigen leven gaan leiden. Men maakte tekeningen, schilderijen en beeldjes van Fanny. Later werden zelfs pin-up-achtige tekeningen vervaardigd (een beetje te pikant?). Ook de fotografie, die toen nog een beetje in de kinderschoenen stond, produceerde foto’s van blote vrouwen op de rug gezien, met daarboven gedrukt, de tekst:  “Fanny 13 à 0”

In alle cafés en kroegen waren zulke afbeeldingen te vinden. De afbeeldingen werden wel met een gordijntje of luikje verborgen en onthuld op het moment suprême. Degene die met 13-0 verloren had, moest destijds dan ook die afbeelding van Fanny op de billen kussen. Om dat nog vernederender te doen zijn, werd vaak eerst een bel geluid, opdat iedereen het maar zou weten. De afbeelding, werd dan op straat geplaatst, waardoor de verliezer er ook nog voor op de knieën moest.

Ook meneer pastoor speelde nog wel eens een partijtje mee en wat was er niet confronterend dan wanneer meneer pastoor met 13-0 verloor!

Dit pikante ritueel heeft zich over de rest van Frankrijk verspreid, maar natuurlijk nooit zo levensecht als destijds in Lyon. En ook in Wieringerwaard kennen deze uitdrukking maar de meeste weten niet waar dit vandaan komt.

 

 

 

 

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

VIA SCANAPP DIGITALE LICENTIE/QR-CODE ALTIJD SNEL & MAKKELIJK BIJ DE HAND

 

Makkelijk bewaren digitale licentie & scanapp

Vanaf januari 2020 beschikken alle leden over een digitale licentie. Hoe de digitale licentie te verkrijgen is, verschilt per vereniging. De ene vereniging heeft de instructies naar de leden gestuurd voor het online downloaden van de digitale licentie. Andere verenigingen hebben de digitale licentie per e-mail gestuurd naar de leden of de digitale licentie (op creditcardformaat) geprint voor de leden.

Om verenigingen, spelers en organisatoren van toernooien nog beter te ondersteunen, is er een mogelijkheid  ontwikkeld waarmee de licentie kan worden gecontroleerd. In samenwerking met AllUnited is de NJBB Scanapp ontwikkeld. Middels deze app kunnen gediplomeerde wedstrijdleiders en scheidsrechters de digitale licentie controleren op geldigheid. Voor de landelijke organisatie zijn de datum en het tijdstip waarop een bepaalde licentie wordt gescand zichtbaar. Verdere informatie, zoals locatie waar de licentie is gescand en door wie is gescand, wordt niet gedeeld met de landelijke organisatie.

De speelgerechtigdheid wordt gecontroleerd door de QR code op de licentie te scannen. Met een geldige licentie zijn spelers speelgerechtigd en kunnen zij deelnemen aan toernooien, kampioenschappen en competities. De scheidsrechters krijgen ook toegang omdat zij tijdens de NPC wedstrijden de rol van wedstrijdleider op zich nemen.  

De gekwalificeerde scheidsrechters en wedstrijdleiders hebben een e-mail ontvangen met verdere instructies (indien het e-mailadres in de ledenadministratie is genoteerd) voor het downloaden en gebruik van de app om digitale licenties te controleren. De e-mail is tevens gestuurd naar het secretariaat van de vereniging met het verzoek om de functionarissen van de vereniging te informeren. Wanneer je geen e-mail hebt ontvangen kan contact worden opgenomen met de vereniging.

Meer dan alleen scannen

Tevens kan via deze app de QR code snel en makkelijk worden gedownload en is de QR code altijd bij de hand. Klik hier voor het stappenplan om de app te downloaden. Daarnaast heeft de app enkele andere functionaliteiten. Alle nieuwsberichten op de website en social media kunnen via de app worden bekeken. Je kan daar tevens meldingen voor aanzetten. Bovendien zijn de persoonlijke gegevens te bekijken zoals het in de ledenadministratie is genoteerd. Indien wijzigingen moeten worden doorgevoerd in de persoonlijke gegevens, dan kan contact worden opgenomen met de ledenadministrateur van de vereniging.

Opnieuw downloaden digitale licentie

Bij de ontwikkeling van de app zijn de QR codes op de digitale licenties gewijzigd. Het is om die reden van belang dat alle spelers opnieuw de digitale licentie downloaden. Via de app is de digitale licentie/QR code altijd snel en makkelijk bij de hand. We raden een ieder dan ook aan om de app te downloaden. Bij toernooien kan de QR code op de mobiel dan kort worden getoond aan de wedstrijdleider voor het scannen van de digitale licentie. De wedstrijdleider hoeft de mobiel niet vast te houden. Als de speler de mobiel neerlegt, kan de wedstrijdleider de QR scannen op gepaste afstand scannen. Het blijft ook mogelijk om de digitale licentie te printen en te overhandigen aan de wedstrijdleider.

Voor NPC wedstrijden is het mogelijk om per team alle digitale licenties op één/twee pagina’s te downloaden op de mobiel of te printen. In de handleiding in de ledenadministratie staat voor de ledenadministrateur uitgelegd hoe dat mogelijk is.

Inloggen met gedeeld e-mailadres 
Wanneer het mailadres op de relatiekaart in de ledenadministratie meerdere keren voorkomt, bijvoorbeeld bij een ouder en kind of bij partners, dan kan er éénmaal een account aangemaakt worden in de app. Het is dan noodzaak om de inloggegevens binnen het gezin met elkaar te delen. Indien er meerdere lidmaatschappen geregistreerd staan op een e-mailadres zal je meerdere uitnodigingen ontvangen om de app te downloaden.

Installeren van de app met hetzelfde e-mailadres:

Installeer de appen maak een account aan
Deel deze gegevens binnen jouw gezin
– Gezinsleden kiezen na installeren voor [ik heb de app al eerder gebruikt] en loggen in met de reeds verkregen accountgegevens
Wanneer ingelogd in de app kies je als welk gezinslid je de app wilt bekijken
Tussentijds wisselen is mogelijk
– Klik op het menu en de naam van het gezinslid wordt getoond
– Klik op het pijltje rechts naast de naam
– Kies als wie je de app wilt bekijken
– Je bent nu ingelogd als deze persoon

We wensen een ieder veel plezier en succes met de app en de scheidsrechters/wedstrijdleiders veel succes/plezier met het scannen van de digitale licenties.

Nederlandse Jeu de Boules Bond
030-2020145
Kelvinbaan 48
3439 MT Nieuwegein

 

 

Verslagje van de wedstrijdleider van de tweede competitiedag ZCD in Wieringerwaard.

Bij gastvereniging Onderhands traden de hoofdklasse en de beiden eerste klassen aan voor hun partijen op de 2e wedstrijddag.  Bij mijn aankomst om tegen half tien trof ik al de nodige bedrijvigheid aan, de koffie was al gezet en de banen in gereedheid gebracht. Gezien het toch wel koude en af en toe natte weer brandde de kachel in de kantine en serre. Ik had vandaag 32 teams en iedereen was op tijd. Om tegen half elf kon ik samen met scheidsrechter Jan Karsten het openingspraatje houden en vingen de wedstrijden aan. Een paar kleine buitjes werden de spelers helaas niet bespaard, maar in de loop van de dag werd het steeds droger. Niemand horen klagen. De kantine medewerkers bij Onderhands hadden het prima voor elkaar en tussen de wedstrijden door kon een kop soep , broodje ham of worstjes worden gekocht. Prima gedaan mensen. Natuurlijk konden we ook koffie en allerlei drankjes nuttigen tegen zeer billijke prijzen. Op de banen werden verschillende zeer spannende partijen uitgevochten en rond vier uur waren we allemaal klaar. In de tussenstanden leidt in de hoofdklasse het team van Bohemiens met 6 uit 8 met 5 achtervolgers met 5 gewonnen wedstrijden. Dat wordt nog een spannende laatste dag. In 1 A zijn de Atlantic Boules de leiders met 5 uit 6 achtervolgd door 3 teams met 4 gewonnen potten. In 1 B is het nog spannender met 4 teams met 4 uit 6. Op 15 mei zullen bij Elza Boules in Beverwijk de laatste drie wedstrijden de beslissingen moeten brengen. Ik ben er niet op deze dag, maar ik wens iedereen veel succes. Ik heb een paar foto’s van de dag bijgevoegd. Tot slot nogmaals dank aan de gastvrije en uitstekende organisatie van Onderhands.

3 april 2022 Antoine

 

 

 

Nieuwsbrief Onderhands 4 juni 2021

Deze week is het bestuur bijeen geweest om een aantal zaakjes door te nemen.
Ondanks de corona is onze vereniging nog kerngezond en kunnen wij ons hoofd nog goed boven water houden. We hopen dat de meeste maatregelen na de zomer verleden tijd zullen zijn.
Op dit moment zijn we al met de competitie begonnen en gaat het naar behoren.
Vanaf komend weekend mogen we ook weer beperkt binnen maar gezien de weersomstandigheden kunnen we lekker buiten vertoeven
Dit jaar is er geen algemene leden vergadering geweest en hebben we besloten om nu te wachten tot Januari 2022. Wat betreft de bestuur samenstelling gaan we er van uit dat de zittende bestuur leden herkozen zijn en mocht daar bezwaar tegen zijn kunt u dit via de mail of schriftelijk kenbaar maken. In januari zijn die bestuur leden aftreden die ook daadwerkelijk op deze datum aftredend zijn.
Voor overige vragen die normaal in de rondvragen worden gesteld kunnen de leden deze ook via de mail of schriftelijk kenbaar maken dan kan het bestuur zich daar over buigen.
Het verloop van het vast gestelde programma zal doorgang hebben voor zover dit mag en kan.
We proberen via de website kenbaar te maken wat er mogelijk is en zo nodig sturen we de leden weer een nieuwsbrief.
Met het midzomertoernooi van 25 Juli zijn we bezig met organiseren. De inschrijving is geopend en de eerste inschrijvingen zijn al binnen alles geheel onder voorbehoud. Let op als u inschrijft we spelen 5 rondes Zwitsers .
Ook hopen we dat het Klaas Stammes inwoner toernooi kan worden gespeeld wat op 8 augustus plaats zal vinden.
En natuurlijk de uitwisselingen maar dat gaan we per geval bekijken.
We hopen dat we er samen nog een leuk en vooral gezellig jaar van kunnen maken .

 

Met vriendelijke groet namens het bestuur.
secr Jan Kouseband

 

 
 

Nieuws van Onderhands 15 maart 2021

 

We mogen vanaf deze week weer spelen en gaan er vanaf zaterdag 20 Maart weer mee beginnen. Uiteraard wordt verwacht dat iedereen zich aan de regels gaat houden. De kantine en terras mogen nog niet open en bij slecht weer of slechte vooruitzichten wat betreft het weer blijf dan thuis want er is niet voldoende schuilgelegenheid.

 

We spelen voorlopig geen competitie en spelen op zaterdag om 13.30uur en dinsdag om 13.30uur. De donderdag nog niet.
 Hopelijk kunnen we april of mei weer met de competitie beginnen maar zover is het nog even niet.

Aangepaste maatregelen Jeu de boules Onderhands.
Voor de eerste weken zijn de volgende maatregelen van kracht.
1e Minimaal 1 uur van tevoren melden via de APP. Dit is ook nodig voor de registratie van de personen die dan aanwezig zijn.
2 10 minuten voor de speeltijd aanwezig en houd je aan de afstand 1.50 m
3e  Volg altijd de aangegeven looprichting die door middel van pijlen aangegeven zijn
4 De Kantine is gesloten de toiletten zijn wel open voor 1 persoon tegelijk zoals we al waren gewent.
Houd de toiletten wel goed schoon en was je handen.
5e  Ga direct na afloop naar huis en blijf niet bij elkaar staan 1.50 m
6e Het spelen gaat op de manier die we de laatste tijd deden en dat gaat goed maar houd elkaar scherp.
7e Het maximale aantal spelers mag niet groter dan 32 personen zijn en er mogen geen toeschouwers op de banen komen.
8 Bij slecht weer is er geen mogelijkheid om te schuilen dus stop het spel en ga naar huis of blijf thuis.
9e  Was zo veel mogelijk je handen en gebruik de ontsmetting middelen die aanwezig zijn
10e  Voel je je niet lekker en ben je verkouden of koortsig blijf dan thuis.

 

 

Laat eens wat van je horen dan kan dat op de website worden geplaatst. Alle ideeen zijn welkom en kan er misschien een nieuwe rubriek worden gemaakt. Dit kan via het contact formulier of email naar j.kouseband@kpnmail.nl 

De bronafbeelding bekijken

Het jaar 2020 loopt weer naar zijn einde en is een jaar wat we niet snel zullen vergeten.
Wat betreft onze jeu de boules sport hebben we dit jaar veel beperkingen gehad. Uiteindelijk konden we met diverse maatregelen nog wel spelen maar de gezellige sfeer door met elkaar een kopje koffie of daarna een drankje te nuttigen zat er niet in.
We hopen dan ook dat het in 2021 weer wat meer naar het normale zoals we gewend waren toe zal gaan. Op dit moment ziet het er nog niet naar uit maar als de vaccins aan slaan zal het toch wat rooskleuriger gaan worden.
Gelukkig heeft het ledental nog niet te leiden gehad van deze crisis. We hebben op dit moment nog 62 leden waarvan er 51 actief regelmatig een balletje gooien.
Voor alle niet leden is het nu de tijd op zich op te geven om deze mooie sport te gaan beoefenen. Voor slecht € 45 euro per jaar bent u al lid
Ook ziet alles er picobello uit door toedoen van diverse actieve leden. De banen liggen er prima bij de bomen zin weer gesnoeid.
Al met al hebben we een mooie plek voor onze mooie sport en hoop dat dit in lengte van jaren zo zal zijn.
Wat dit alles betreft is onze club klaar voor het jaar 2021.
Namens het bestuur wens ik iedereen fijne Kerstdagen en een mooi maar ook vooral een gezond 2021 toe.

 

Secretaris Jan Kouseband

Voor nieuws en mededelingen graag kopij naar j.kouseband@kpnmail.nl

Heeft u wat te melden op het gebied van de petanque sport of iets over jezelf wat leuk is voor andere leden stuur dan eens iets op naar bovengenoemd emailadres of via het contactformulier.

Een oude man spelen petanque in antibes, Frankrijk — Stockfoto

Je skaaie niet uit met speulen

omdat je oud worre,

je worre oud omdat je uitskaaie met speulen.

Zondag 29 april word er een competitie ronde voor het rayon Noordwest in Wieringerwaard gespeeld.

het gaat om de poule Tripletten en de poule hoofdklasse Doubletten. De tripletten beginnen on 10 uur  en spelen 5 partijen en de doubletten spelen om 12.00uu die spelen 3 partijen. We hebben deze dag nog hulp in het clubhuis nodig omdat er ook nog 4 teams elders hun competitie spelen zijn er een aantal vaste medewerkers niet beschikbaar. Dus meld je aan om deze te vervangen.

Zaterdag 31 maart is onze nieuwe aanbouw geopend. Tevens hebben wij ons 15 jarig bestaan gevierd door middel van een jubileum toernooi. Klaas Zander was de winnaar bij de heren en Meino mocht de prijs voor de dames in ontvangst nemen. De Rabo Bank was vertegenwoordigt door een tweetal dames die namen de rabobank de cheque van 5000 euro aanboden. Namens de ijsclub werd een zelfrijdende maai machine aangeboden hetgeen zeer op prijs wordt gesteld.Ook waren er de overige sponsoren aanwezig want zonder hun was het onmogelijk om deze fraaie aanbouw te realiseren. Het gaat hier om Ruud Groot [materiaal en hulp bij de bouw]Henk Kuijper[ kraan] Dorus Lenting [Afwerking binnen muren] Adriaaan Oostindier [Dakbedekking,verf,vlaggenmast.]en dan natuurlijk de vrijwilligers die met de bouw hebben meegeholpen. Het werd een mooie dag en er werd door diverse aanwezigen nog een balletje gegooid en lekker nagepraat.

Jaarverslag jdb Onderhands 2017.

 

Wat weer een jaar voor onze club met vele mooie momenten en ook veel werk verzet.
Het begon al met een goed bezochte Jaar vergadering  van maar liefst 27 leden. Op deze vergadering werd aangekondigd dat we dit jaar het clubhuis gaan vergroten en nu een jaar later kan ik melden dat dit al is gerealiseerd.
Begin Maart was er weer het bekende manege toernooi met maar liefst 156 deelnemers wat tot nu een record is , het maximaal aantal deelnemers is 180 hetgeen we in 2018 hopen te bereiken. Mede door de verloting is deze dag voor ons financieel ook een mooie dag . Komende editie zal dit toernooi een andere naam krijgen namelijk het Rabobank Manege toernooi. Dit is zo afgesproken omdat wij een donatie van maar liefst 5000,- hebben gekregen voor de fundatie van onze nieuwe aanbouw.
Komend jaar zal het toernooi iets anders gaan want we gaan 2 rondes voorloten en daarna overgaan naar 4 poules zodat de prijzen meer verdeeld worden. Het is en hopelijk blijft dat zo een toernooi voor iedereen. Ook zullen de geld prijzen veranderen in prijzen in Natura.